Poliüretan Ara Kat Kaplama

Poliüretan ara kat aslında dolgu ve düzeltme katıdır.  Astar ve sıyırma katı atılan zemin yüzeylerine düzeltme ve dolgu katı olarak uygulanan kata ara kat diyoruz. Ara katlar bazen tek bazen de iki hatta üç kat atılabilmektedir. Epoksi ustaları tarafından uygulaması yapılan ara kat işleminden sonra sistem son kat olarak neyi gerektiriyorsa o uygulamanın alt yapısıdır. Üzerine gelecek son kat kaplamanın alt yapısını oluşturarak zemindeki tüm olumsuzlukları bertaraf ederek,  zemini lamine bir hale getirir.

Poliüretan ara kattan kaplama kalınlığına yardımcı olması, üzerine gelecek son kat kaplamanın trafik ve tonaj yükünü zemin betonundan önce son kat ile beraber üstlenmesi, altındaki kata yapışarak üzerine gelecek katların aderans, yapışma sorunu yaşamaması gibi bir çok beklentiler vardır. Poliüretan ara katın bazı zeminlerde kullanılması veya prosese girmesi zorunludur. Kısacası poliüretan ara kat gözle görülmeyecek bir konumda olmasına karşılık getirisi ve avantajları olan önemli bir katmandır.

Poliüretan ara kat alt yapısı hazırlanmış, zemin frezesi ve temizliği yapılmış, astar uygulaması bitmiş zeminlerde devreye girer.  Projelendirilmiş zeminler için tasarlanmış kaplamanın trafik, tonaj gibi mekanik direncini kuvvetlendiren kattır. Ara kat poliüretan kaplama ayrıca zemindeki ondülasyonları, segragasyonları, çukurları, tesviye ederek, lamine bir zemin hazırlayarak düzgün bir final yapılmasına imkan tanır.

Ara kat poliüretan kaplamanın taşıyacağı trafik ve stok tonajlarının kriterlerine göre ara kat poliüretan kaplamayı zenginleştirmek mümkündür. Zemin betonunda deformasyon ve çukurlaşmış alanlar fazla ise ara kat poliüretan kaplamanın içerisine kuvars kum, kalsit, cam tozu gibi dolgu maddeleri reçineye karıştırılır.

Ara kat poliüretan kaplama uygulama yapılan sistemin m2 fiyatını büyük ölçüde etkilemez. Fakat sistem de kullanılacak ara kat sayısı sarfiyat ve işçilikle de orantılı olduğu da unutulmamalıdır.

Ara kat poliüretan kaplama uygulamalarının değişik uygulama teknikleri mevcuttur. zemin beton plağının durumuna göre rulo ile sürme tekniği çelik mala ile sıyırma, çelik mala ile self Leveling uygulama, Mastarlı ara kat uygulama veya püskürtme sistemle ara kat uygulama yapmak mümkündür.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir